Rurality and eticity in social perception among university students: a cross sectional study

Autores/as

Resumen

Social perceptions provide outstanding trials about various aspects of the surrounding reality. These processes show essential contents of primary and secondary socialization. A simple random sampling was used to select 100 university students of different degrees, years of study and nationalities. The cross-sectional study was based on a combination of quantitative-qualitative methods, using a questionnaire which measured the students' rurality perceptions, the analysis of documents, plus unstructured interviews. A factor analysis was developed with the SPSS processor, determining the five essential factors involved in the perceptions with low - medium scores. The one-factor analysis of variance (ANOVA 1) showed that the mean values of these perceptions are symmetrical, only providing statistically significant differences in the comparisons of Cuban students with respect to Latin American, Caribbean and Afro-Asian students. The starting hypothesis is only partially fulfilled, requiring the theoretical and empirical deepening on these results. It is necessary to evaluate the contents, the ways in which essential aspects of the agricultural economy, rurality and life in the countryside are treated among the different higher education careers. A deeper insight into the context enhances the building of rural perceptions and their contents of eticity.

Keywords:

Rural-perception, university-students, Cienfuegos-Cuba.

 

RESUMEN

Las percepciones sociales aportan juicios relevantes sobre diversos aspectos de la realidad circundante. Esos procesos muestran contenidos esenciales de la socialización primaria y secundaria. Con un muestreo aleatorio simple fueron seleccionados 100 estudiantes universitarios de diversas carreras, años de estudios y nacionalidades. El estudio transversal se sustentó en una combinación de métodos cuantitativos-cualitativos, teniendo por base un cuestionario que midió de las percepciones de los estudiantes acerca de la ruralidad, el análisis de documentos, añadidas entrevistas semiestructuradas. Con el procesador SPSS se desarrolló un análisis factorial, determinando los cinco factores esenciales que intervienen en las percepciones con puntuaciones bajas - medias. El análisis varianza de un factor (ANOVA 1) demostró que los valores medios de esas percepciones son simétricos, solo aportando diferencias estadísticamente significativas en las comparaciones de los estudiantes cubanos respecto a los latinoamericanos, caribeños y afroasiáticos. La hipótesis de partida solo se cumple parcialmente, requiriendo ampliar como profundizar teórica y empíricamente estos resultados. Se impone valorar los contenidos, las maneras en que se tratan aspectos esenciales de la economía agropecuaria, la ruralidad como la vida en el campo entre las diferentes carreras de la educación superior. Un adentramiento en el contexto mejora la formación de percepciones rurales y sus contenidos de eticidad .

Palabras clave:

Percepción- rural, estudiantes-universitarios, Cienfuegos-Cuba.

Descargas

Publicado

2022-09-08

Cómo citar

Agüero-Contreras, F. C. (2022). Rurality and eticity in social perception among university students: a cross sectional study. Universidad Y Sociedad, 14(S4), 158–171. Recuperado a partir de https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/3123