Food security in Azerbaijan in the context of global challenges. Role of business competitiveness.

Resumen

ABSTRACT

Business competitiveness refers to the ability of a business to compete successfully in the marketplace, while food security refers to the availability of sufficient and nutritious food to meet the needs of a population. There is an important connection between both concepts because business competitiveness can affect food security at a broad level, affecting the supply and demand of food in the market, as well as conditioning the price of food. Therefore, it is important to promote business competitiveness in a responsible and sustainable way. Considering this, the article analyzes the food security context in Azerbaijan in accordance with contemporary challenges. For this, special attention is paid to different indices used for their evaluation and their applicability in the national context, as well as the problems related to the competitiveness of companies in the food industry in Azerbaijan. The issues of consumption of certain types of food per capita were considered and a comparative analysis of real indicators in the country was carried out. In addition, the directions that can form the basis of discussions on the strengthening and balance of state policy in the field of the food industry, and the challenges regarding the global scenario were considered. Finally, a series of recommendations and proposals are provided to strengthen the work on the issues under consideration.

Keywords:

Azerbaijan, food security, business competitiveness

 RESUMEN

La competitividad empresarial se refiere a la capacidad de una empresa para competir con éxito en el mercado, mientras que la seguridad alimentaria se refiere a la disponibilidad de alimentos suficientes y nutritivos para satisfacer las necesidades de una población. Existe una conexión importante entre ambos conceptos debido a que la competitividad empresarial puede afectar la seguridad alimentaria a un nivel amplio, afectando la oferta y demanda de alimentos en el mercado, así como condicionando el precio de los alimentos. Por ello, es importante promover la competitividad empresarial de forma responsable y sostenible. Considerando esto, el artículo analiza el contexto de la seguridad alimentaria en Azerbaiyán de acuerdo con los desafíos contemporáneos. Para ello, se presta especial atención a los diferentes índices utilizados para su evaluación y su aplicabilidad en el contexto nacional, así como a los problemas relacionados con la competitividad de las empresas de la industria alimentaria en Azerbaiyán. Se consideraron los temas de consumo de ciertos tipos de alimentos per cápita y se realizó un análisis comparativo de indicadores reales en el país. Además, se consideraron las direcciones que pueden ser la base de las discusiones sobre el fortalecimiento y el equilibrio de la política estatal en el campo de la industria alimentaria y los desafíos en relación con el escenario global. Finalmente, se brindan una serie de recomendaciones y propuestas para fortalecer el trabajo en los temas bajo consideración.

Palabras clave:

Azerbaiyán, seguridad alimentaria, competitividad empresarial.

Publicado
2023-01-10
Cómo citar
Babayev, F. F. (2023). Food security in Azerbaijan in the context of global challenges. Role of business competitiveness. Universidad Y Sociedad, 15(1), 352-362. Recuperado a partir de https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/3548