Analysis of cereal production in Russia: dynamics and growth prospects

Autores/as

Resumen

Cereal production is traditional for Russia. The article presents the analysis of the main trends in the grain market. An analysis of the food balance of grain indicates that the gross yield in weight after refinement has increased on average by 1.6 times. At the same time, industrial consumption grew by 13.1%, and exports by 2.4 times. The share of industrial consumption decreased by 11.6% in relation to resources. The main driver of growth in grain production in Russia was its export. Russian agricultural companies mainly export products of lower processing, in particular, soft wheat of 3-5 grades. The work identifies problems that need to be addressed in the near future. The factors affecting the efficiency of grain production are identified: technical, technological, organizational and managerial, financial and economic. Recommendations are given on the further development of grain production in Russia.

Keywords:

Grain, export, food balance, production, consumption, regions, efficiency.

 

RESUMEN

La producción de cereales es tradicional para Rusia. El artículo presenta el análisis de las principales tendencias en el mercado de granos. Un análisis del balance alimenticio de grano indica que el rendimiento bruto en peso después del refinamiento ha aumentado en promedio 1,6 veces. Al mismo tiempo, el consumo industrial creció un 13,1% y las exportaciones 2,4 veces. La participación del consumo industrial disminuyó un 11,6% en relación con los recursos. El principal impulsor del crecimiento en la producción de granos en Rusia fue su exportación. Las empresas agrícolas rusas exportan principalmente productos de menor procesamiento, en particular, trigo blando de 3-5 grados. El trabajo identifica problemas que deben abordarse en el futuro cercano. Se identifican los factores que afectan la eficiencia de la producción de granos: técnicos, tecnológicos, organizativos y gerenciales, financieros y económicos. Se dan recomendaciones sobre el mayor desarrollo de la producción de granos en Rusia.

Palabras clave:

Grano, exportación, balance alimenticio, producción, consumo, regiones, eficiencia.

Descargas

Publicado

2020-03-05

Cómo citar

Khairullina, O. (2020). Analysis of cereal production in Russia: dynamics and growth prospects. Universidad Y Sociedad, 12(2), 17–23. Recuperado a partir de https://rus.ucf.edu.cu/index.php/rus/article/view/1475